A magyar neveléstudomány tudományos aktivitásának felmérése empirikus eszközökkel


 

2008. május 15.
BudapestÖsszefoglalás:
A tanulmányban a magyar neveléstudomány oktatói és kutató körében vizsgáltuk a publikációs aktivitást és a tudományos hatás egy indikátorát, a szerzők idézettségét, másrészt a magyar neveléstudomány vezető szakfolyóirataiban megjelent publikációkat elemeztük a tudományszociológia és a tudománymetria empirikus eszközeivel.
Két forrást használtunk fel: egyrészt a társadalomtudományi publikációk vezető adatbázisait a Social Science Citation Index és az Art and Humanities Citation Index gyűjteményét, valamint az interneten elérhető publikációkat tartalmazó Google Scholar-t. Az első két adatbázis az adott szakma vezető folyóiratainak szinte kizárólag angol nyelvű cikkeit és az ezekre való hivatkozásokat tartalmazza, a második pedig a legtöbb olyan (akár magyar nyelvű) publikációt, műhelytanulmányt, konferencia előadást, kéziratos tanulmányt, amely az interneten elérhető.
A dolgozat második részében a magyar neveléstudomány vezető szakfolyóiratainak egyes jellemzőit vizsgáljuk és hasonlítjuk össze egyrészt magas hatástényezőjű vezető szakfolyóiratok, másrészt egy angol nyelvű, közép-európai szakfolyóirat cikkeivel. Célunk annak elemzése, hogy a magyar szakfolyóiratok cikkei mennyiben követik a vezető folyóiratokban kibontakozó tendenciákat, mennyire támaszkodnak korszerű tudományos eredményekre, és építenek empirikus és nemzetközi kutatásokra.
Az eredmények alapján megállapítható, hogy a magyar neveléstudomány képviselői tulnyomó többségének semmilyen tudományos aktivitása nincs és esetlegesen megjelenő publikációikat senki sem idézi. Mindez mélyreható következményekkel bírhat a magyar oktatási rendszer hosszú távú fejlődésére.

Kulcsszavak: tudománymetria, neveléstudomány, idézettség, intézményi különbségek


Letöltés:

     A tanulmány és mellékletei
        A tanulmány (PDF: 462 kbyte)

 
| Fõoldal | Újdonságok | Adatbánya | Kutatások | Intézet | Linkajánló |

WARGO Közgazdasági Elemző Intézet
info@wargo.hu
Utolsó módosítás: 2008. július 12.